Hekla

Hunden HeklaNamn: Hekla
Född: Januari 2012
Kön: Tik
Ras: Blandras
Kastrerad: Ja
Mankhöjd: 43 cm
Vikt: 14 kg
Finns: Jourhem i Göteborg

Hekla blev adopterad som valp, men efter fem år som familjehund blev hon återigen dumpad hos organisationen Ayuda. En släkting till familjen hade blivit allergisk, och därför fick Hekla under sin sista tid med dem spendera all sin tid i ett litet rum, förutom när hon fick komma ut på en promenad. Självklart var det ett trauma för Hekla att förlora sin familj, och hon längtar efter att återigen få bli någons bästa vän.

Så här beskriver Heklas jourmatte henne efter två veckor i Sverige:
”Det första intrycket en får av henne är att hon är väldigt lugn och mild. Hon tycker om nya människor till 99 % och kryper direkt upp i knät på besökare – undantaget verkar vara möten i mörkret då hon gissningsvis ser dåligt och reagerar med skall och kan ibland haka på och skälla om min hund skäller. I övrigt är hon inte speciellt pratig men kan yla med dundrande dov stämma när hon är taggad på promenad eller mat.

Hekla tycker om att sprinta och sträcker gärna ut sina ben, som rör sig från 0 till 100 på ca 1 sekund. Det är roligt att jaga saker men hennes föremålsintresse är sedan inte speciellt stort och så fort hon jagat fatt i en boll är den fullständigt ointressant. Det är dock mysigt att tugga och snutta på gosedjur eller tuggben. På grund av hennes allergistatus får hon inget matbaserat tugg (minus morot som kvällssnacks) men tuggrot och nylonben har gått hem lite då och då.

När en lärt känna henne lite mer märks det att hon har en envis och busig sida. Hon uppskattar aktivering i form av lite tricks men är supernöjd med att få ligga nära och bli klappad i oändlighet i nacken.

Hon verkar inte ha några problem med andra hundar, och även i trapphuset har hon hanterat hundmöten galant, men hon verkar ganska nyfiken och har en tendens att vilja dra fram till allt och alla. Hemma har hon fungerat toppenbra med min busiga hund, det enda är att hon kan behöva hjälp med att pausa för intensiv lek då hon inte verkar vilja säga ifrån när det räcker i första taget.

I koppel går hon helt okej för det mesta om en går själv med henne, men det märks mer tydligt när jag gått med henne och min andra hund att det finns en del att jobba med då hon ju inte ”kan språket” än och därför är lite svår att dirigera verbalt, vilket ju inte är några konstigheter. Hon kan dra lite när hon vill fram till något och där märks hennes envishet.

Hekla är VÄLDIGT SNÄLL. Hon är tålmodig med det mesta och är okej med mycket av den hantering en måste hålla på med på grund av hennes allergier, men hon är ändå inte speciellt förtjust. Det behövs tränas mycket på mjuk hantering med henne då de allergirelaterade sysslorna gissningsvis kommer behövas för resten av hennes liv, och jag rekommenderar starkt att jobba mycket med frivillig hantering med henne så hon förstår att det är okej att be om en paus.

Kort och gott är Hekla en underbar madamé, lugn som en filbunke men med glimten i ögat!”

Hekla har atopisk dermatit, och behöver specialvård i form av allergifoder och schampo.

Om du är intresserad av att adoptera Hekla, skickar du in din intresseanmälan här.

Annonser