Nico

Hunden NicoNamn: Nico
Född: Juni 2016
Kön: Hane
Ras: Pachón navarro-mix
Kastrerad: Ja
Mankhöjd: 56 cm
Vikt: 19 kg
Finns: Jourhem i Stockholm

Nico hittades som valp på en busshållplats, alldeles livrädd och fruktansvärt smal. Organisationen Ayuda, som tog sig an honom, tror att han hade tränats till att bli jakthund, men lyckats fly. Nico har ett speciellt utseende och hans tvådelade nos är särskilt gullig, och kommer sig av att han är en blandning med rasen pachón navarro, en stående fågelhund.

Så här beskriver hundpsykolog Nico efter en dryg månad i Sverige:
”Nico är en cool kille, mjuk och kelig. Han kommer direkt fram och hälsar när jag kommer på besök. Nico ställer sig flera gånger på bakbenen med framtassarna mot mig. Lugn men nyfiken. Håller sig nära och vill ha kroppskontakt. Medan vi sitter och pratar står han hela tiden hos mig. Slutar jag klappa buffar han tills jag fortsätter. Först efter ca 45 minuter går han och lägger sig hos jourhusse. Då somnar han ganska snart.

I jourhemmet finns en hanhund av vinthundstyp. Det går bra mellan hundarna även om de inte direkt leker eller sover ihop. Hemhunden är tydlig med vad han vill ha (godis, bollar) och Nico lämnar företräde. Under hela mötet är Nico väldigt kelig, söker kroppskontakt utan att vara påträngande. Viker direkt för den andra hunden utan att vara underdånig. Fint språk.

Det kan men måste inte finnas hund i permanenthemmet då Nico orienterar sig mer mot människor. Katt, kanin eller andra smådjur är olämpliga pga stark jaktinstinkt. Han skulle passa en ensamboende eller ett par. Ej små barn men lite större barn eller ungdomar funkar nog. Gärna någon med intresse för spår och nosarbete. Permanenthemmet måste ha förståelse för att det behövs mycket träning pga viltintresset och att han inte går att släppa lös hur som helst. Ute tar jaktinstinkten över, mycket span ut i skogen, alla spår ska undersökas och följas.

Nico visar nyfikenhet och lite vakt men ingen rädsla. Har reagerat något på oväntat fyrverkeri (som hemhunden är rädd för). I de hundmöten jag upplever ute ser jag bara glädje, nyfikenhet och ointresse. Mindre barn som ”rusar fram” blir han osäker av och då skäller han.

Han har lämnats hemma med den andra hunden vilket gått bra men han har ej lämnats helt själv. Bägge hundar har också passats av hundbekant hemma hos denna utan problem. Han har åkt t-bana och gått på stan utan problem, nyfiken men inte rädd, trots att hemhunden varit osäker.

Jourhemmet har borstat tänder och rensat öron utan problem men kloklippning är lite jobbigt. Den som adopterar Nico måste vara beredd på att träna tasshantering och kloklipp. Han  behöver också träna kontakt och inkallning (det funkar fint i rastgården där han är ganska ointresserad av andra hundar).

Sammanfattningsvis är Nico en mjuk och kelig individ som kan behöva lite stöd ibland.”

Om du är intresserad av att adoptera Nico, skickar du in din intresseanmälan här.

Annonser