Tips för den första tiden!
Förberedelser
När du förbereder dig för att ta emot en ny familjemedlem eller en jourhund är det säkert mycket som snurrar i ditt huvud. Ett bra sätt att förbereda sig är att läsa böcker och annat material om livet med hund. Tips på bra litteratur finns att finna här. Vissa hundinstruktörer erbjuder dessutom möjligheten att delta i kurs utan hund, vilket kan vara ett bra alternativ om du inte redan har mycket kunskap.
Hundsäkra hemmet
Hunden är kanske inte alls van vid att bo inomhus och är inte alltid rumsren. Och även om den är rumsren kan olyckor hända den första tiden när allt är nytt och hunden har gått igenom ett stort miljöombyte. Säkra upp hemmet som om det vore en valp som skulle komma. Plocka undan saker som du är rädd om (till exempel mattor) och se till att saker som kan vara farliga för hunden är utom räckhåll (till exempel maskindiskmedel och läkemedel).
Kompostgaller är en hundmänniskas bästa vän och kan vara bra att införskaffa! Det kan användas till att avgränsa områden i hemmet som du inte vill att hunden initialt ska komma åt, skilja hunden från andra pälsiga familjemedlemmar innan de känner varandra väl, och kan även vara till hjälp i början av ensamträningen!
Utrustning
Vad behöver hunden från första dagen i sitt nya hem? Och vad behöver du ha till hands för att underlätta livet för er den första tiden?
Några måsten på inköpslistan:
Sele. Vi rekommenderar starkt att använda sele snarare än halsband. Läs mer om varför här. Att hitta en sele som sitter perfekt är svårt innan hunden ens finns i hemmet, men det finns många bra selar som är väldigt ställbara och kan justeras för att sitta ordentligt på hundar av varierande storlek. Några exempel är Rogz H-sele och Rukkas Y-sele. Viktigt är att selen inte begränsar hundens rörelsefrihet.
- Koppel. Ett vanligt 2-meterskoppel räcker långt, men eftersom hunden till en början inte kommer att kunna gå lös kan det vara skönt att även ha ett längre koppel, på 3-5 meter, för att kunna ge mer rörelsefrihet. Vi rekommenderar inte att använda flexi eller liknande rullkoppel till en början, då ett tappat sådant kan skrämma hunden illa.
- Bädd. Även om hunden kommer att vara välkommen att sova i din säng eller soffa är det bra att ge den valmöjligheten att sova på en egen plats. En pläd, dyna eller bädd av billigare slag fungerar fint.
- Mat- och vattenskål. Att använda sådant du själv redan har i ditt hem går så klart också bra!
- Tugg. Att tugga är lugnande och kan hjälpa en stressad hund att komma ner i varv. Det finns tugg som är särskilt snälla mot känsliga magar, så hör av dig till en välsorterad hundtillbehörsaffär och kolla vad som finns i deras sortiment. Hunden kommer så småningom göra tydligt för dig vilka favoritsorter den har.
- Leksaker. Att ha någon eller några saker som är tillåtna att tugga på och slita sönder är en fördel, när man vill ha sina prydnadskuddar i soffan ifred!
- Foder. Köp en mindre förpackning av foder som är anpassat för ålder och storlek på hunden. I början rekommenderar vi att blanda upp fodret med välkokt ris, och eventuellt enbart ge skonkost om hunden är dålig i magen.
Ytterligare några saker som vi tycker är bra att ha hemma:
- Kong (eller liknande leksaker). Kongar är de röda eller svarta ihåliga gummileksaker som säljs i nästan varenda hundtillbehörsaffär. Dessa är tåliga och kan fyllas med diverse godsaker, eller varför inte med hundens foder? Genom att förlänga tiden det tar för hunden att äta upp sin mat kommer hunden ner i varv och människan får en stunds lugn och ro. Läs gärna mer här om hur du gör det gradvis svårare för din hund!
- Adaptil. Adaptil är ett preparat som finns i olika former, så som spray, doftavgivare för eluttag och halsband. Samtliga utsöndrar en doft som imiterar en digivande tiks feromoner, vilket har en lugnande inverkan på hundar. Att ha en doftavgivare inkopplad i hemmet kan hjälpa hunden att landa.
Den första tiden hemma
Så är dagen kommen och hunden kommer hem till dig. Vad händer nu?
Ta det lugnt!
För en hund som kommer till dig från Spanien är precis alla intryck nya. Att vistas inomhus kan vara nytt, dina möbler, du själv, ljud i bostaden och i kvarteret, dofter från allt i och runt omkring bostaden… Det allra viktigaste att tänka på är att minimera intrycken så gott det går. Håll er hemma, gå samma runda runt kvarteret eller på innergården/i trädgården varje gång ni går ut, och låt vänner och bekanta vänta med att komma på besök. Ge hunden tid att landa och låt dig inte luras av att hunden verkar ”hur lugn som helst”. Det kan vara så att den här individen faktiskt är precis så lugn som den verkar, men det kan också vara så att den är avstängd efter att ha varit med om så mycket på så kort tid. Allt vad träning och hantering heter kan vänta – din viktigaste uppgift är att hjälpa hunden att lära känna sin närmiljö (det vill säga hemmet) och dig i lugn takt. Även om hunden kommer från ett jourhem i Sverige så är det en stor omställning att byta hem. Att ta det lugnt i början brukar löna sig i längden!
Promenader
Börja med kortaste möjliga rastningsrunda och gå samma vända varje gång ni går ut. Det kan räcka att gå till närmaste gräsplätt, att gå ett varv runt trädgården eller runt bostadshuset. Utöka långsamt med ursprungsrundan som utgångspunkt. Detta har två funktioner: Det skapar en rutin och förutsägbarhet för hunden, som redan har massor av nya intryck att ta in, och det gör att motionen ökar långsamt. En hund som kommer direkt från hägnet i Spanien har sällan någon vana vid att gå längre rundor och behöver långsamt tränas upp så att den inte får träningsvärk.
En hund som tidigare varit en längre tid i jourhem kanske redan har en god grundkondition, men även här rekommenderar vi att ta det lugnt den första tiden. Att köra ut till ett lugnt skogsområde, där ni inte riskerar att möta andra människor och hundar, kan vara ett alternativ för en sådan hund. En lugn promenad i ett sådant område ger den utlopp för sitt behov av motion utan att den måste utsättas för många intryck. Detta förutsätter givetvis att ni kan ta er till ett sådant lugnt område utan att utsätta hunden för något den tycker är obehagligt!
Vi rekommenderar att hunden hålls kopplad och så småningom, exempelvis under skogspromenader, hålls i långlina fram till dess att en hundraprocentig inkallning har lärts in. Många spanska hundar har jaktraser så som podenco i sig, vilket för en del innebär att de har så mycket självständig jakt i sig att de inte alls kan vara lösa förutom i ordentligt inhägnade miljöer.
Rumsrenhet
Att ta emot en omplaceringshund, särskilt en hund som har bott i hägn, är på många sätt som att ta emot en valp. Den kanske aldrig har bott inomhus och därför aldrig har varit rumsren, eller så har den varit det men backar i utvecklingen efter resan och omställningen till en ny plats. Att börja från början med att gå ut ofta och vid minsta tecken på rastlöshet brukar vara det bästa sättet att snabbt få hunden rumsren. Efter att den har sovit, ätit och lekt är det bra att gå ut. Beröm hunden mycket när den kissar och bajsar utomhus, och ignorera om det sker olyckor inomhus. Städa upp ordentligt efter olyckorna så att hunden inte lockas att göra platsen till sin nya toalett. Att lägga ut tidningar vid ytterdörren kan vara bra, för att förenkla städningen. Att plocka undan mattor som du är rädd om kan också vara smart. Även en hund som varit rumsren i ett tidigare jourhem kan backa i utvecklingen i samband med flytten till ett nytt hem, så ta det säkra före det osäkra och behandla hunden som en valp i början.
Vissa hundar kan ha svårt att göra ifrån sig utomhus i början, på grund av alla nya intryck. Även här är det till nytta att skapa rutin genom att gå samma runda varje rastningsrunda.
Mat
Som tidigare nämnts kan hunden behöva få skonkost de första dagarna när den kommer från Spanien, och långsamt fasas över till det foder som du har valt. Om hunden kommer från ett jourhem rekommenderar vi att du fortsätter med det foder som jourhemmet har gett hunden, och eventuellt långsamt fasar över till något annat vid behov.
Det viktigaste vad gäller mat i övrigt är att hunden får äta i fred! Vare sig du låter mat stå framme eller ger vid fasta tider är det viktigt att hunden får äta sin mat utan att känna att den riskerar att bli fråntagen den. Detta minskar risken att hunden utvecklar eller förvärrar ett problem relaterat till resursförsvar. Undvik att gå nära hunden när den äter. Om det finns andra hundar i familjen kan det vara bra att avgränsa med ett kompostgaller vid matdags och när hundarna får saker att tugga på.
Mattefixering?
Det är inte ovanligt att hunden fäster sig särskilt vid en person i familjen och följer denna vart den än går. Det löser ofta sig av sig självt allt eftersom hunden blir tryggare, men för att hjälpa hunden på traven med att knyta an till övriga familjemedlemmar är det bra att alla människor i familjen gör saker med hunden. Det kan handla om att ge hunden mat, hålla i kopplet på promenaden, träna tricks med hunden och så vidare.
Andra hundar
Om det finns andra hundar i familjen rekommenderar vi att introduktionen sker utomhus, på neutral mark. Ofta är det bra att gå en kortare koppelpromenad tillsammans, utan att hundarna får hälsa, och att de sedan får träffas lösa på inhägnad mark om så är möjligt. Om allt fungerar väl i denna miljö kan mötet flyttas in i bostaden. Innan dess bör alla former av resurser, så som tuggben, mat och hundleksaker, plockas undan. Vi rekommenderar att hundarna endast tillåts interagera under noggrann uppsikt till en början, så att du kan hjälpa dem att skapa avstånd till varandra om det skulle behövas. Var uppmärksam på hundarnas signaler och hjälp dem om en eller flera verkar obekväma i situationen. Ofta går det här så klart fint och hundarna blir snabbt vänner. Men i vissa fall kan du behöva dela av bostaden med kompostgaller så att hundarna hålls avgränsade från varandra den första tiden och lär känna varandra på avstånd. Det kan oavsett vilket vara en bra idé att gränsa av på detta vis när hundarna får mat och tuggben för att undvika att de upplever konkurrens om resurserna.
Barn
Det viktigaste gällande barn och hundar tillsammans är att de behöver skyddas från varandra! Små barn och hundar bör inte vistas tillsammans utan att en vuxen har koll på situationen. Se till att barnet respekterar hunden och inte går efter den eller stör den på annat vis. Ge alltid hunden möjlighet att gå undan vid umgänge med barnet. Ge hunden ett område som bara är hundens eget och lär barnet att aldrig störa hunden på denna plats (till exempel en öppen tygbur eller en bädd). Involvera gärna barnet i träning med hunden och gör barnet till en resurs för hunden, som ger godis, leker på ett schysst sätt och så vidare.
Hundar kan använda sig av avståndsskapande signaler när de känner sig obekväma och vill ta sig ur en situation. Detta gäller givetvis när hunden umgås med alla familjemedlemmar och även i andra situationer, men kan vara särskilt viktigt att tänka på vid umgänge med barn. Exempelvis kan hunden morra för att signalera att den är obekväm. Det är då viktigt att respektera detta och avbryta det ni håller på med. Straffa inte en hund för att den morrar och ignorera den inte heller! Risken är då att den lär sig att det inte lönar sig att morra och i stället går direkt till att bita, eftersom den mindre ingripande signalen inte hade effekt.
Andra husdjur
Om det finns andra husdjur i familjen rekommenderar vi att du avgränsar hunden från dessa till en början, så att du kan se hur hunden reagerar på dem under kontrollerade former. Om du har katt kan ett kompostgaller ge katten en tillflyktszon som inte hunden kan nå, liksom platser som katten kan klättra upp till men som hunden inte kommer åt. Belöna alla lugna beteenden från hunden när den ser det andra husdjuret och försök att skapa situationer i vilka hunden klarar av att uppträda lugnt. Som i alla andra situationer vill vi att du kontaktar oss om problem uppstår!
Ensamträning
Under den första tiden bör hunden inte alls lämnas ensam, utan den behöver först landa och känna sig trygg i sin nya miljö. För en hund som kommer direkt från Spanien har vi sällan någon aning om hur den fungerar med att lämnas ensam. En hund som kommer från ett jourhem i Sverige kanske har blivit ensamtränad och klarat några timmar på egen hand i jourhemmet, men även här är det viktigt att backa och börja med noll ensamtid till en början!
När hunden börjar landa kan ett första steg vara att avgränsa hunden till ett annat rum än det som du vistas i. Med kompostgaller kan hunden fortfarande se dig men inte vara vid din sida. Ge gärna något gott (till exempel en fylld Kong eller ett tuggben) när du lämnar hunden i ett annat rum, och ta bort kompostgallret innan hunden har blivit rastlös eller orolig. När detta fungerar väl kan du prova att göra samma sak genom att lämna hunden med något gott och gå ut genom ytterdörren för att strax därefter komma in igen. Med en hund som inte uppvisar några tecken på separationsångest kan det gå ganska snabbt att utöka från den där snabba turen ut genom ytterdörren till att gå och slänga soporna eller gå ner i tvättstugan. Målet är hela tiden att hunden ska må bra och inte bli stressad av att bli lämnad. Om den blir stressad och börjar gny eller skälla – då har du gått för fort fram. Backa i träningen och gå framåt försiktigt. Kontakta gärna oss för att prata om ett träningsupplägg! För att veta vad hunden gör när den lämnas ensam är en bra idé att filma hunden. Du kan också koppla upp ett Skype-samtal mellan din smartphone och din dator när du går hemifrån, så att du kan se vad som händer live.
Hantering
Så småningom kommer hunden att behöva få sina klor klippta, kanske få sin päls borstad och gå till veterinären. Ta det lugnt med dessa bitar i början! Men ibland går det inte att vänta – till exempel kanske hunden verkar ha ont i öronen och måste till veterinären redan de första dagarna på grund av en öroninflammation. Detta kräver i sin tur behandlingar med örondroppar flera gånger om dagen, något som hunden kanske tycker är obehagligt. Det är inte idealt, men måste man så måste man, och då är vår rekommendation att det görs så trevligt som möjligt för alla inblandade, med mycket godis under processen. Övrig hantering, som inte är akut, föreslår vi att du avvaktar med tills hunden har landat i sitt nya hem.
Bra att veta kan vara att hunden som inledningsvis lugnt har låtit sina klor klippas, i ett senare skede kan börja visa sitt missnöje med situationen. Det gäller generellt att omplaceringshundar kan visa nya sidor ju tryggare de blir i hemmet. Hunden kanske aldrig tyckte om kloklippningen men inte vågade säga ifrån i början? På sätt och vis är alltså de nya problemen i samband med kloklippningen ett tecken på att hunden är trygg med dig och vågar uttrycka sina tankar och känslor!
Träning
BFF Strays förespråkar alltid belöningsbaserad träning, där vi fokuserar på vad vi vill att hunden ska göra och belönar det som den gör bra! Vi vill undvika en relation med hunden som går ut på att leta efter fel den gör, utan vi vill gärna uppmärksamma allt som är rätt. Vi vill också hjälpa hunden att göra rätt i olika situationer genom att exempelvis visa den eller tillrättalägga miljön. Till exempel kan vi…
- … lära en hund att hälsa fint på gäster genom att hålla den kopplad så att den inte fritt kan rusa fram, och belöna den för att ha fyra tassar i marken när den hälsar på gästerna.
- … lära en hund att gå fint i koppel genom att hindra den från att komma framåt så länge kopplet är sträckt men belöna med lek och gemensam språngmarsch så fort kopplet slaknar. Vi kan också belöna alla gånger då kopplet spontant är slakt, och belöna med godis på marken så att hunden gång på gång hamnar vid vår sida med slakt koppel (vilket innebär många belöningstillfällen!).
- … lära en hund att inte klättra på oss när vi äter genom att belöna hunden för att den ligger på en filt när vi äter, eller låta den äta en frusen Kong bakom kompostgaller när vi äter.
Det är roligt att träna hund och en hund kan lära sig hur mycket som helst! Men även här är det viktigt att ta det lugnt i början och inte börja ställa krav på hunden i ett tidigt skede. Fundera på vad som är viktigt att träna på från dag ett. Vad kan, fram till dess att ni kan träna på det, förebyggas genom att tillrättalägga miljön? Är det viktigt att hunden kan gå fint i koppel från första början, eller kan du tänka dig att låta hunden dra lite i sele och träna konsekvent på att gå fint senare i en annan sele eller med annan knäppning på selen?
Att, när hunden har landat, gå en grundkurs hos en bra, reko instruktör är en stark rekommendation! Där får du bra verktyg kring hur du kan jobba med de saker som din hund kan behöva kunna för att fungera i din vardag. Att investera i en privatlektion innan din hund kommer eller en kort tid efter att din hund har kommit kan vara en väldigt god idé, för att få en så bra start som möjligt!
Problem?
Våra tips för den första tiden täcker självklart inte allt, men ger allmän information om hur du kan anpassa ditt hem och ditt eget förhållningssätt för att få en bra start med din nya familjemedlem eller jourhund. Alla hundar är olika och även om de tips som har getts här är ganska allmängiltiga så kan det finnas hundar som inte följer mallen, eller så kan problem uppstå som inte täcks av dessa allmängiltiga tips. Vi hoppas och förväntar oss att du hör av dig till oss i föreningen när frågor eller problem uppstår! Inom föreningen finns mycket erfarenhet och kunskap, men även ett nätverk av resurser med ännu mer kunskap och erfarenheter. Låt oss hjälpa dig om behov uppstår och hör hellre av dig en gång för mycket än en gång för lite. Ibland är det lättare att hjälpa till när de första tecknen på problem visar sig än när det har utvecklats vidare till något reellt.
Omplaceringshundar är som hundar är mest: individer. Men de har ofta ett okänt bagage med sig, som gör det svårt för oss att veta exakt hur de kan komma att reagera efter flytt och miljöombyte. Många hundar anpassar sig hur bra som helst och smälter in i familjen på ett relativt okomplicerat vis. För andra hundar kan problem visa sig, så som:
- Rädslor, exempelvis gentemot ljud/miljöer. Kanske visar sig först vid första åskovädret eller när nyår närmar sig.
- Reaktivitet, det vill säga att de är väldigt känsliga och reagerar starkt på exempelvis människor, barn, hundar eller cyklar. Reaktivitet kan grunda sig i osäkerhet, rädsla eller frustration och kan visa sig på olika vis. Någon hund skäller vilt och slänger sig ut i kopplet medan en annan fryser och inte kan röra sig ur fläcken. En tredje hund försöker fly från situationen.
- Separationsångest, det vill säga svårigheter att vara hemma själv eller att vara ifrån en viss person i familjen.
- Stress, exempelvis svårigheter att koppla av och vila.
- Svårigheter mellan hunden och en annan pälsig familjemedlem, till exempel att den vill jaga familjens katt eller inte verkar komma överens med den andra hunden i familjen.
- Problem vid hantering, så som kloklippning eller veterinärbesök.
Oavsett om problemet ryms i exemplen ovan eller inte, vill vi gärna att du vänder dig till oss om svårigheter uppstår!