Hundens väg till Sverige

Bullhund på hägn

Så ser resvägen ut – från spanskt hägn till svensk soffa!

Nedan följer en kortfattad ungefärlig redogörelse för hur det går till när en hund slutligen landar hos BFF Strays. Vad hunden har varit med om innan BFF Strays hör talas om den, kan vi ofta bara spekulera i. Här kan du läsa mer om hur situationen ser ut för hundar i Spanien.

Hunden väljs ut
BFF Strays samarbetar med två olika organisationer i Alicante-området i Spanien. När vi är nere i Spanien träffar vi hundar tillhörande någon eller några av dessa organisationer och börjar fundera på vilka av dessa hundar som kan vara aktuella för nästkommande resa. Vi tar alltid hänsyn till BFF Strays policy för särskilt utsatta hundar, och självklart måste urvalet av hundar funka med den burkonstruktion som finns i BFF Strays transport.

Sedan hunden valts ut genomgår den alla vaccinationer, blodtester samt kastration, i de fall då detta inte gjorts sedan tidigare. Skulle någon av testerna visa positivt kan den hunden dessvärre inte resa till Sverige. Här kan du läsa mer om vanliga frågor kring sjukdomar.

Med bil till Sverige
Till skillnad från andra föreningar som jobbar med adoption av spanska hundar till Sverige har BFF Strays valt att transportera hundarna med bil. Anledningen till detta är flera. Vi i BFF Strays har mycket erfarenhet av att eskortera hundar till Sverige flygvägen. Vi vet att en flygresa för en del av hundarna är så pass traumatisk att hunden faktiskt får men för livet, exempelvis i form av rädslor. Vi vet också hur hundarna kan bli ovarsamt hanterade av både flygplatspersonal och tull i samband med ut- och inresa. Många är de exempel på hundburar som staplats farligt på varandra, med rädda hundar i, som lämnats ut på fel plats på flygplatsen, eller helt enkelt lämnats obevakade under en lång tid. Vi hoppas att detta är undantag, men våra samlade erfarenheter gör att vi inte vill ta några risker.

Självfallet är det mycket dyrare att transportera hundar med bil. Men efter noggrant övervägande och många diskussioner beslutade BFF Strays att det inte får vara pengar som hindrar att hundarna som förmedlas via oss får det absolut bästa. Och det bästa alternativet som vi kan komma på är att ta hundarna på en, visserligen mycket lång, bilresa till sitt nya hemland. I bilen har vi möjlighet att hela tiden ha uppsikt på hundarna och kan stanna precis så ofta som de behöver. Hundarna har hela tiden människor nära sig och kan tugga på godsaker under resans gång.

Valp på hägn

Godkänd transport
Vi kör nonstop mellan Spanien och Sverige, förutom stopp för mat och rastning, och resan tar ungefär 36 timmar. Men vi tar god tid på oss och stannar längre och oftare om våra hundpassagerare behöver det.

BFF Strays är godkända av Länsstyrelsen och har tillstånd enligt djurskyddslagen, så kallat paragraf 16-tillstånd, vilket innebär att verksamheten uppfyller kraven på djurskydd. Vi är också godkända transportörer av Jordbruksverket, vilket innebär att transporten (i vårt fall bilen) djuren åker i uppfyller deras krav.

Äntligen hemma
Nästa anhalt är äntligen hundens för-alltid-hem. Här får hunden andas ut, sova på något mjukt, äta gott och börja njuta av livet. En del hundar sover oavbrutet den första tiden, medan andra är mer stressade och oroliga. Alla hundar har en egen, erfaren kontaktperson som kan hjälpa till med råd och idéer i de fall det behövs. Men givetvis finns det generella saker man kan göra för att underlätta den första tiden. Här har vi samlat goda råd för den hund som är ny i sitt hem.

Spara

Spara

Spara

Spara