Hundens väg till Sverige

Bullhund på hägn

Så ser resvägen ut – från spanskt hägn till svensk soffa!

Nedan följer en kortfattad ungefärlig redogörelse för hur det går till när en hund slutligen landar hos BFF Strays. Vad hunden har varit med om innan BFF Strays hör talas om den, kan vi ofta bara spekulera i. Här kan du läsa mer om hur situationen ser ut för hundar i Spanien.

Hunden väljs ut
BFF Strays samarbetar med två olika organisationer i Alicante-området i Spanien. När avresan börjar närma sig i tid, uppger vi i BFF Strays vilken eller vilka typer av hundar som skulle passa på den aktuella resan, och organisationerna försöker matcha någon eller några av alla sina hundar med våra önskemål. Vilka våra önskemål är skiljer sig åt från gång till gång, och kan till exempel bero på tillgången på jourhem och dessa jourhems önskningar och krav.

Sedan hunden valts ut genomgår den alla vaccinationer, blodtester samt kastration, i de fall då detta inte gjorts sedan tidigare. Skulle någon av testerna visa positivt kan tyvärr den hunden inte resa till Sverige. Här kan du läsa mer om vanliga frågor kring sjukdomar.

Transport till Sverige
BFF Strays hämtar hunden eller löser ut den från hägnet, det vill säga betalar för att ta över ägandeskapet. Sedan är det dags för den stora resan till Sverige.

Till skillnad från andra föreningar som jobbar med adoption av spanska hundar till Sverige har BFF Strays valt att transportera hundarna med bil. Anledningen till detta är flera. Vi i BFF Strays har mycket erfarenhet av att eskortera hundar till Sverige flygvägen. Vi vet att en flygresa för en del av hundarna är så pass traumatisk att hunden faktiskt får men för livet, exempelvis i form av rädslor. Vi vet också hur hundarna i många fall blir ovarsamt hanterade av både flygplatspersonal och tull i samband med ut- och inresa. Många är de exempel på hundburar som staplats farligt på varandra, med rädda hundar i, som lämnats ut på fel plats på flygplatsen, eller helt enkelt lämnats obevakade under en lång tid. Vi hoppas att detta är undantag, men våra samlade erfarenheter gör att vi inte vill ta några risker.

Valp på hägnSjälvfallet är det mycket dyrare att transportera hundar med bil. Men efter noggrant övervägande och många diskussioner beslutade BFF Strays att det inte får vara pengar som hindrar att hundarna som förmedlas via oss får det absolut bästa. Och det bästa alternativet som vi kan komma på är att ta hundarna på en, visserligen mycket lång, bilresa till sitt nya hemland. I bilen har vi möjlighet att hela tiden ha uppsikt på hundarna och kan stanna precis så ofta som de behöver. Hundarna har hela tiden människor nära sig. De kan tugga på godsaker under resans gång. Dessutom är det möjligt att, i fall där veterinär bedömer det vara klokt, ge hundarna lugnande eftersom de hela tiden är under uppsikt. Det är inte tillåtet att göra på europeiska flygningar.

Vi kör non-stop mellan Spanien och Sverige, givetvis förutom kissrundor och matstopp, och resan tar ungefär 36 timmar. Men vi tar god tid på oss och stannar längre och oftare om våra hundpassagerare behöver det.

BFF Strays är godkända av Jordbruksverket och har tillstånd enligt § 16 djurskyddslagen, så kallat paragraf 16-tillstånd, vilket innebär att verksamheten uppfyller kraven på djurskydd. Vi är också godkända transportörer av Länsstyrelsen, vilket innebär att transporten (i vårt fall bilen) djuren åker i uppfyller Länsstyrelsens krav baserade på djurskyddslagen.

Jourhemmet tar emot
Nästa viktiga anhalt är förstås hundens jourhem. Här får hunden äntligen en chans att andas ut, sova på något mjukt, äta gott och börja visa sin riktiga personlighet. Det är i detta skede som vi börjar ta in intresseanmälningar på hunden och i samråd med jourhemmet bedömer vi när hunden är redo att ta emot besökare. Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara jourhem åt BFF Strays.

Läs mer om BFF Strays arbetssätt här.

Spara

Spara

Spara

Spara

Annonser