Situationen i Spanien

Hund i hägn

Livet för en hund i Spanien skiljer sig stort från hur en svensk hund har det. Träning, aktivering och motion är ovanligt. Dessutom är det allt för vanligt förekommande att familjehundar dumpas på ett hägn när de är ”jobbiga” unghundar eller bara inte längre söta små valpar.

I Spanien finns ett stort antal oönskade hundar. Antalet dumpade hundar och gatuhundar varierar mellan regionerna, men det finns övergivna hundar i hela Spanien. Bland de hundtyper som är särskilt utsatta vill vi nämna galgos, podencos och “musklade” hundraser. Hundtyperna galgo och podenco används som jakthundar. När jaktsäsongen är över är det i flera regioner närmast en sport att ta livet av de ”sämsta” jakthundarna på ofantligt brutala sätt. Ofta kastas de ner i brunnar, slås ihjäl, släpas efter bilar eller hängs. Har de tur dumpas de bara utomhus eller på ett hägn.

När det kommer till muskelhundar/bullhundar finns det hårda regler kring att äga en sådan hund i Spanien och fördomarna är många mot dem. Det gör att hundar av blandningar med till exempel amstaff, mastiff och rottweiler är väldigt svåra att hitta nya hem åt i Spanien. Dessa hundar kallas i Spanien för PPP, perros potencialmente peligrosas, och måste bland annat registreras i ett offentligt register, samt i många fall ha munkorg på sig i offentliga miljöer. Detta avskräcker många ”vanliga” hundägare, och gör att muskelhundar ofta hamnar hos oseriösa ägare som struntar i reglerna. I Spanien är det också vanligt att dessa typer av hundar används i hundkamper, och inte sällan kuperar ägarna själva både öron och svans helt utan bedövning och kunskap.

Bullhund på hägnHunden ofta utbytbar
En annan sak som påverkar situationen i Spanien är allmänhetens syn på hundar. Spanska volontärer berättar att många kastar ut hunden när ägarna får barn, då det anses vara för stor risk att något ska hända barnet om man samtidigt har hund. Det är också vanligt att ha en valp tills den blir unghund och sedan överge den när den blir för stor och för krävande. En sådan hund kastas ofta ut på gatan och ersätts av en ny valp. Även vid en flytt kan hunden bli lämnad kvar. Har den tur lämnas den in på ett hägn, men annars får den försöka klara sig själv så gott det går.

De hundar som har haft hem har ofta lämnats ensamma om dagarna, ibland utomhus och ibland instängda. Det är relativt ovanligt med hundträning, motion och en tillfredsställande vardag för spanska hundar, och eftersom det finns ett överskott av söta valpar är det enkelt att byta ut en hund som visar behov av aktivering eller som bara inte längre är nyhetens behag.

Mot bakgrund av vilka hundtyper som är mest utsatta i Spanien, och mer ofta än andra hamnar på hägn, har BFF Strays en policy för särskilt utsatta hundar.

Spara

Spara