Krav på adoptörer

Svart hund


Vi ställer höga krav på dig som vill adoptera via BFF Strays. Anledningen till detta är enkel: vi vill jobba reko rakt igenom i vår förening. I gengäld kommer BFF Strays alltid att finnas där för dig och din hund – ingen fråga är för stor eller för liten.

Vi i föreningen har många års samlad erfarenhet av omplaceringshundar, och ett stort nätverk av medhjälpare med olika kompetenser, duktiga instruktörer, och hundmänniskor som vi litar på inom olika områden. Du är aldrig ensam, oavsett om du vill skrika ut din lycka över framsteg som din hund gör, eller behöver hjälp, råd och stöttning i en jobbig situation. Nedan kan du läsa vilka krav som BFF Strays ställer på dig som adoptör.

  • Du skriver under på BFF Strays värdegrund gällande hur vi ser på hundar och hundträning, och delar vår definition av begreppet ”reko”.
  • Du kommer att gå långsamt framåt med ensamträning, och om den går bra, lämna hunden ensam max fyra timmar per dag. Du är också beredd på att hunden kanske inte kommer kunna vara ensam alls. (Se våra tips om ensamträning här.)
  • Du har förståelse för att hunden kanske är uppväxt i hägnmiljö och/eller aldrig har bott inomhus, vilket kan resultera i exempelvis skador på saker i ditt hem. (Se våra tips för nyanlända hundar här.)
  • Du har förståelse för att hunden kanske inte är rumsren och behöver tränas för att bli rumsren precis som om den varit en valp. (Läs våra tips gällande detta här.)

Brun hundTänk igenom det noga
Utöver detta vill vi framhålla att beslutet att skaffa hund alltid ska vara väl genomtänkt. När du öppnar ditt hem för en hund medföljer ett mycket stort ansvar. Hundens liv ligger onekligen i dina händer. Vi i BFF Strays jobbar alltid för att försöka rätta till maktbalansen mellan människa och hund, i så stor utsträckning som det bara går, men faktum kvarstår att det är människan som bestämmer över allt i hundens liv, till exempel när den ska gå och kissa, när den får mat och var den får promenera. Detta får en hundägare aldrig glömma bort.

Ha också i åtanke att hunden faktiskt alltid kommer att vilja vara vid din sida. Ingen hund vill vara ensam för långa stunder eller för ofta. Det är viktigt att du som adoptör har tänkt igenom hur din och hundens framtida vardag kommer att se ut tillsammans. En väldigt god idé är också att ha en plan B. Din bästis kanske inte alls trivs på det där fantastiska dagiset som du har hittat, och vad händer då?

En ekonomisk fråga
Sist men inte minst måste vi framhålla att du som adoptör behöver ha en tillräckligt god ekonomi för att ta hand om en hund. Inte bara ska hunden ha en försäkring som du betalar varje månad, utrustning i form av exempelvis sele, koppel och täcke, och näringsriktig mat att äta. Du måste också fundera över om du kommer att behöva hundpassning och vad den i så fall kan kosta. Och viktigast av allt: som hundägare måste du alltid ha en buffert. Du vet aldrig när din hund blir sjuk eller skadar sig, och oavsett hur bra försäkring du har kommer det att kosta dig. Även en ung hund kan råka illa ut och behöva kostsam veterinärvård, vilket du som ägare givetvis är skyldig att se till att den får.

Du kan läsa ännu mer om våra tankar kring reko adoptörer här.

Har du läst så här långt och känner dig redo att ta emot en hund i din familj och ditt hem? Skicka in din ansökan om att få adoptera din egen BFF här, eller på hundens egen sida!

Spara

Spara

Spara

Spara